Punkterede termoruder

Hvordan ved jeg, om min termorude er punkteret?

Punkterede termoruder kan kendes ved, at der opstår fugt imellem glassene. Det må ikke forveksles med indvendig eller udvendig kondens. Hvis ruden er punkteret, kan fugten ikke tørres af med en klud, idet den er mellem glaslagene.

I starten vil kondensen ofte forsvinde igen. Efter noget tid vil kondensen blive af mere permanent karakter, og glasset får et mælkehvidt skær.

Læs mere om, hvorfor ruderne bliver mælkehvide her.

Hvornår punkterer en termorude?

Ruder punkterer, når forseglingslimen imellem glassene ikke længere slutter tæt.
Der findes ingen præcis levetid for en termorude, men typisk holder termoruder mindst 20 – 30 år. Nogle ruder sidder mere udsat og holder derfor kortere, og andre ruder holdere længere.

Små ruder vil have tendens til at punktere hurtigere end store ruder. Det skyldes, at gassen imellem glassene udvider sig, når ruderne opvarmes af solens stråler. I store ruder vil glassene begynde at bøje ud. I små ruder kan glasset ikke bøje så meget og vil i stedet begynde at trække i limen. Limen tager på sigt skade af at blive trukket og vil til sidst slippe glassene, og ruden punkterer.

I aggressive miljøer, såsom slagterier og svømmehaller, nedbrydes limen ofte hurtigere. Det skyldes den store belastning fra fugt, rengøring og desinfektion med kemikalier.