Skader på glas og ruder

Glas er stærkere, end mange tror, men glasskader kan ikke helt undgås. Du kan dog gøre meget for at minimere risikoen.

Typiske skader

Ridser på ruder opstår ofte under rengøring. Det er ærgerligt at ridse ruden i forsøget på at gøre den rent og det kan nemt undgås.
Læs mere her.

Termiske brud sker, når der opstår store temperaturforskelle i energiruder. Typiske årsager kan være, når puder efterlades op af ruden i solskinsvejr eller grillen kommer for tæt på.
Læs mere her.

Punkterede termoruder er et kendt problem, som kan opstår, når ruden når en vis alder.
Læs mere her.

Behov for hærdet glas?

Hvis ruden sidder udsat, kan det være en god ide at skifte til hærdet glas, der er mere holdbart end almindeligt glas. Det kan for eksempel være lige ved en boldbane.
Hærdet glas kan dog bryde af sig selv. Det kaldes spontangranulering og kan ske flere år efter ruden er monteret.

Brug sikkerhedsglas

Hvis der er risiko for, at personer kan komme til skade ved brud på glasset, så skal der bruges personsikkerhedsglas. Det er enten hærdet glas, som bryder i små uskarpe skår, eller lamineret glas, der bliver siddende sammen, selv efter det er gået i stykker.
Ved rækværk og afskærmninger er det vigtigt at bruge lamineret glas. Glarmesteren kender reglerne og ved hvilket glas, der skal anvendes hvor.

I boksen til højre finder du din lokale glarmester.
Og husk at de fleste glarmestre har døgnvagt og kan komme dig til undsætning uanset tidspunktet, hvis skaden allerede er sket.